Защо се нуждаете от цялостна диагностика на автомобила?

Техническата изправност на всички системи на превозното средство и отклонението на параметрите от функционалната норма могат да бъдат разкрити чрез сложна диагностика на автомобила.

Проверката, обхващаща всички възли и възли на превозното средство, се извършва в следните случаи:

– като част от периодична поддръжка;

– при покупка на употребяван автомобил;

– при отново ползване на автомобила след продължително съхранение.

Защо се нуждаете от цялостна диагностика на автомобила?
Защо се нуждаете от цялостна диагностика на автомобила?

Съгласно инструкциите за експлоатация на всеки автомобил, при достигане на определен пробег се извършва пълна проверка на изправността на материалната част.

Всички конструктивни елементи подлежат на проверка:

– захранваща точка;

– спирачна система;

– каросерия и шаси;

– електротехника;

– горивна система;

– кормилно задвижване.

Диагностиката на автомобили в София, включва техническа проверка с помощта на специализирани инструменти, както и визуална проверка и отстраняване на неизправности на механизми, които са изработили ресурса си, последвано от подмяната им с нови.

Пълната диагностика често се извършва на специален щанд, който има изчислителен център, който обработва информация от сензори и я сравнява с референтни стойности за конкретна марка автомобил. Например, измерва се нивото на CO в отработените газове, проверява се налягането на горивото в релсата на инжекционния двигател и състоянието на инжекторите.

Защо се нуждаете от цялостна диагностика на автомобила?

Всички съвременни автомобили по правило са оборудвани със собствен бордов компютър с функция за диагностициране на основните системи, но показанията му не винаги са лесни за дешифриране от самия собственик на автомобил, поради което се извършва пълна и надеждна проверка на щанда.

Показанията на бордовия компютър се сравняват с независими диагностични резултати и, ако е необходимо, автоматичният компютър се калибрира или откритата неизправност се отстранява от специалист от сервизния център.

При закупуване на употребяван автомобил е препоръчително да се договорите с продавача за диагностичен преглед. За чия сметка ще бъде извършена проверката е в процес на обсъждане. Подробната диагностика ще бъде аргумент за пазарлък или отказ за закупуване на автомобил.

Автомобила, който е бил дълго време на склад в консервирано състояние, трябва да премине диагностика преди употреба. На първо място се проверява състоянието на гумите – ако автомобилът е стоял повече от 3 години и условията за съхранение са далеч от идеалните, тогава просто е необходимо да се направи пълна диагностика на автомобила. Известни са много случаи, когато причината за инцидента е сух спирачен маркуч или окабеляването на автомобил, повредено от гризачи.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *